A kert, legyen akármilyen kicsi is, igazi kiváltság: egy kis darabnyi nyugalom szigete, ahol kikapcsolódhatunk, együtt ünnepelhetünk a családdal és a barátokkal, nem mellesleg kertészkedhetünk. Ugyanakkor nem titok, hogy például a klímaválság, a rengeteg szemét és az ökológiai lábnyomunk nagysága komoly környezeti károkat okoz világszerte. Éppen ezért nem mindegy, hogy a saját kertünkben mit teszünk a környezetvédelemért és a biodiverzitás érdekében.

Önmagában az a tény, hogy valakinek kertje van, sajnos nem teszi környezetbaráttá a területet. Főleg abban az esetben, ha például vegyszert használsz az ültetés és termesztés során, vagy olyan műanyag eszközöket és betonalapot, amelyekből káros anyag oldódhat a talajba. Szóval a nagy kérdés az, hogy mitől is lesz igazán eco-friendly a kerted? És hogy jön ide a talajcsavar?

De mi is az az eco-friendly megközelítés?

A környezetbarát, azaz environmentally friendly, eco-friendly szemléletmód azt jeleni, hogy minél kisebb hatással legyünk a minket körülvevő környezetre. A gyakorlatban az eco-friendly megközelítés szerint arra törekszünk, hogy minél kevesebb kárt okozzunk a környezetben és a lehető legkevésbé szennyezzük azt.

Természetesen a környezetbarát megközelítés nemcsak a kertművelés során érvényes, de az előnyeit kamatoztathatjuk a házépítés vagy annak berendezése során, vagy azzal, hogy a robbanómotoros járművek helyett tisztán elektromos autókra váltunk.

Persze nemcsak a mindennapi életből vett példákon keresztül beszélhetünk környezetbarát megközelítésről. Ideális esetben ezt tükrözik a törvények, rendeletek, a politika, az elérhető termékek és szolgáltatások felépítése is.

Pár tanács az eco-friendly kertedhez

A kert jellemzően a növények és állatok természetes közege, hiszen nehezen nevezhetnénk kertnek a kertet növények nélkül. A környezetbarát kert kialakításának egyik fontos eleme ehhez kapcsolódóan az, hogy mindig a klímához illő növényekkel ültessük tele a kertet. Legyen szó akár fákról, cserjékről, évelőkről, érdemes utána nézni annak, hogy mi illik az éghajlatunkhoz, illetve a kertedben lévő talajhoz.

Ha már a talaj szóba került, nagyon fontos, hogy az ültetés-termesztés során mennyire figyelünk oda a minél kevesebb vegyszer használatára, illetve arra, hogy a talajba visszajuttassuk azokat a tápanyagokat, amelyeket a zöldség-, valamint gyümölcstermesztés során a növények magukba szívnak a földből. Alapvetően már nagyon sok jó minőségű bio tápanyag van, de, ha van hely a kertben saját komposzt készítésére, akkor mindenképpen vágj bele: az egyik legjobb módja a talaj táplálásának és a talajminőség javítására.

Ezen felül, ha nemcsak egy praktikus kis konyhakert kialakításában gondolkozol, hanem élvezni is szeretnéd a látványt, alakíts ki egy vadvirágos sarkot, ahol a növények szabadon burjánzhatnak és egy tőről metszett kerthez képest 30-45%-kal több rovar él. Akár egy kis méhlegelő, méhszállót is kialakíthatsz, hogy a kertedbe vonzzad a beporzókat.

Az egyik legjobb dolog egyébként a vadvirágos kialakításban az, hogy abszolút illik a felgyorsult életmódunkhoz: rendkívül kevés gondozást igényel, ezért nem vesz el túl sok időt a szabadidődből, viszont a látvány és a virágillat káprázatos lesz.

Ugyanígy, a gazra és a gyomnövényekre sem kell feltétlenül ellenségként tekinteni, kivéve persze, ha olyan agresszív fajtákról van szó, mint a parlagfű. Viszont a szelídebb gyomnövények remek búvóhelyet és tápanyagot szolgáltatnak a rovaroknak és a beporzóknak, vannak olyan tanulmányok, amelyek azt is kimutatták, hogy emiatt a mezőgazdasági terméshozam is növekedhet.

Egy eco-friendly kertben nemcsak a növényekre kell figyelni

A kert a pihenés színtere is, amit egy terasz, pergola kialakításával is élvezhetsz, ugyanígy praktikus is lehet, amennyiben egy fészert is elhelyezel a kerti szerszámoknak vagy épp a használaton kívüli kerti bútorok tárolására.

Ezek alapanyagválasztásánál és elhelyezésénél is figyelembe tudod venni a környezetbarát szempontokat. Például a terasz beton vagy más járólapos kialakítás helyett akár fából is készülhet, ugyanez igaz a fészerre is. Lehet, hogy a fa kicsit több törődést igényel, mint a beton vagy a kő, viszont természetes anyag és megúszhatod velük a betonalapú alapozást.

Mind a teraszt, mind a fészert és akár a pergolát is rögzítheted talajcsavar segítségével, jelenleg ez az az a módszer, amivel a legkevesebb kárt okozod a talajnak. Ennek oka az, hogy a talajcsavar rögzítése során nem kell betont használni, se a kertet felásni. Elég csak egy lyukat fúrni a csavarnak, majd máris rögzíthető, semmilyen talajelőkészítő munkát nem igényel és a betonnal ellentétben, vegyi anyagokat sem juttat a talajba.

Talán ez az egyik legfontosabb szempont, amit az eco-friendly kert kialakításánál figyelembe vehetsz. Talajcsavar segítségével nem kell kompromisszumot kötnöd a környezetbarát megközelítés, valamint a kényelem és a praktikum között. Ha ezen felül még a kerti bútoroknál is figyelsz arra, hogy a műanyag székek és asztalok helyett fa kerti bútort válassz, sikerül újabb szintre emelned az eco-friendly kerted.