Sajnos a talajcsavar használata – annak minden előnye ellenére – és elterjedtsége Magyarországon még viszonylag gyerekcipőben jár. Szerencsére egyre többen fedezik fel maguknak, mint a betonozást kiváltó gyorsabb, hatékonyabb és mobilis alternatívát, de még azon vásárlók körében is, akik nyitottak erre az innovatív megoldásra, időnként felmerül a kérdés: mennyire biztonságos a talajcsavar használata? Ebben a cikkben többek között erre a kérdésre fogunk választ adni.

Bár a talajcsavar nem mai találmány, hiszen egy több mint 30 éves német technológiáról van szó, az építkezők többsége mégis értetlenül áll azelőtt, hogy néhány csavar hogyan lenne képes elvégezni azt a feladatot, amit olykor több tonnányi betonra bíznánk? Nos, a titok többek között az, hogy... 


A talajcsavar egyszerű, de nagyszerű megoldás 


A tűzihorgonyzott acélból készülő talajcsavar működése végső soron ugyanazon az alapelven működik, mint a hagyományos csavaroké, amiket a falba vagy egy falécbe csavarunk be. Egyedül a méret és a felhasználás helye különbözik, hiszen talajcsavar esetén az eszköz a földben nyeri el végleges helyét. Mivel a talajcsavar egyfajta közvetítő elemként működik a talajhoz rögzíteni kívánt építmény vagy eszköz, valamint a talaj teherbíró rétege között.

Változatos felhasználási lehetőségeinek köszönhetően pont- és sávalapok kialakítására egyaránt alkalmas, így az építkezés alapozása abszolút biztonságos, hiszen mindig az igényeknek megfelelő, biztonságos kialakítást választhatjuk.

Emellett a talajcsavar teherbíró képessége sem elhanyagolható szempont, hiszen ezek az eszközök átlagosan 250–950 kg-os terhet képesek hordozni a vállukon, bár gépi fúrás és behajtás során akár több tonnás teherbíró képességet is elérhetünk. Talajcsavar használata esetén se a biztonság, se a teljesítmény, se a környezetbarát szempontok között nem kell kompromisszumot kötnünk.


A talaj végzi a piszkos munkát 


Persze az is nyilvánvaló, hogy a talaj döntő tényező a talajcsavarok teherbíró képessége szempontjából. A csavarok és a talaj közötti kölcsönhatás az, ami miatt a talajcsavarok alapként működnek. Mint ilyen, a talaj határozza meg az alap külső, a csavar pedig a belső teherbíró képességét. Szerencsére a talajcsavar a legtöbb talajban remekül felhasználható: földes és homokos talajban, kavicsos és agyagos körülmények között, töltött talajban, vagy épp víz alatti körülmények között is. 

Ugyanakkor a talajcsavar megvásárlása és használata előtt a talajfelmérés elengedhetetlen az alapok külső teherbíró képességének értékeléséhez. Ez a felmérés abba is betekintést nyújthat, hogy milyen talajtípusok vannak az építkezésen, milyen a talaj konzisztenciája és hol helyezkednek el a teherhordó rétegek. 

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a különböző talajtípusok és a környezet különböző teherhordó tulajdonságokkal ruházzák fel a talajt. Hogy bizonyos talajtípusok vagy az építkezési területen mekkora a talaj teherhordó képessége, azt több különböző tényező befolyásolja. 

Ezen tényezők közé tartozhat többek között a talaj összetétele, a talajrétegek sűrűsége és az esetleges talajvíz-mozgások is. Ezekkel az információkkal, valamint az alapokra kifejtendő terhelésre vonatkozó adatokkal és a talajcsavarok teljesítményadataival a zsebünkben, az alapozás teljesen kiszámítható és tervezhető, biztonságos. 


Mivel fokozható tovább a biztonság a talajcsavar használata során? 


Ahogy fentebb is említettük, a talaj teherbírását felmérő vizsgálatok a tényleges teherbíró képességre is rávilágítanak. Ahhoz tehát, hogy az építmény alapozása a lehető legjobb biztonsággal és hatékonysággal legyen elvégezve, a projekttervezés legelején érdemes megejteni a szükséges felméréseket.

Ezen felül a talajcsavarok és kiegészítő elemek kiválasztása során figyelni kell arra is, hogy mindig a megfelelő méretet vásároljuk és annyi elemet helyezzünk el, amennyit a szakemberek javasolnak. Se többet és semmiképpen se kevesebbet. Emellett sokan beleesnek abba a hibába, hogy egyedül, szakszerű segítség nélkül kezdik meg a talajcsavar telepítését. Ezzel egészen addig nincs is semmi probléma, amíg például egy napernyő vagy könnyebb oszlop, vagyis a könnyebb tárgyak/eszközök stabil rögzítése a cél.

De mivel a talajcsavar lakóházak, könnyűszerkezetes házak, pergolák, napelemtáblák, faházak, hidak, konténerek stb. rögzítésére is tökéletesen alkalmas, előfordul, hogy professzionális segítségre és eszközökre – mint amilyen például az elektromos behajtó vagy lézeres szintmérő – van szükség. Mindenesetre nálunk, az Ecotrex Magyarország Kft.-nél egy kattintásra van minden: talajcsavar, kiegészítők, szakértelem. Bátran élj vele!