A környezettudatos hozzáállás miatt szerencsére egyre több termőföldön láthatunk napelemparkokat, amelyek környezetkímélő módon termelnek energiát a vállalkozások és a lakosság számára. Miért kifizetődő napelempark telepítése mellett dönteni, és miért pont a talajcsavar jelenti a legjobb rögzítési megoldást a tartószerkezetek számára? Mutatjuk!

A napelempark telepítésének előnyei

1. Csökkentik az import áramtól való függőséget

A napelemparkok az energiafogyasztás helyszínén vagy közelében termelnek zöld villamos energiát, aminek köszönhetően akár teljesen meg is szüntethető az import áram iránti igény. Napelempark telepítésével minden gazdaság óriási lépést tehet a függetlenség felé, hiszen lokálisan is előállíthatóvá válik a szükséges energiamennyiség.

2. Valódi rezsicsökkentést hoznak a vállalkozások számára

Akár állattartó, növénytartó vagy egyéb mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozásról beszélünk, a rohamosan növekvő energiaárak miatt lassan szinte elkerülhetetlen lesz a megújuló energiaforrások előállításába történő befektetés. Napelemes rendszerrel pedig nem csak a havi költségek faraghatók le számottevően, de még az energia tárolása is jelentősen egyszerűbb folyamatot jelent.

3. Zéró károsanyag-kibocsátással dolgoznak

A 21. század talán legnagyobb kihívása a környezetbarát energia-előállítási módszerekre való átállás lesz. A családi házak tetején és a termőföldeken egyre sűrűbben látható napelemek üzemeltetése nem szennyezi a környezetet, ezért bolygónk fenntarthatósága és a zöld jövő érdekében minél hamarabb tanácsos átállni a használatukra.

Ezért érdemes talajcsavarokkal rögzíteni a napelempark tartószerkezetét

  • Tökéletes alapot nyújtanak a tartószerkezet számára. Talajcsavarral történő telepítés esetén a napelempark stabilitását a föld tömörülése jelenti. Beton- és cölöpalapozás helyett egyre többen választják ezt a lehetőséget, hiszen a talajcsavarok stabilitását sem a talaj minősége, sem az időjárás nem befolyásolja.
  • Bármilyen terepen stabilan rögzíthetők. A talajcsavarok a lazább és keményebb talajokban is ugyanolyan hatékonyan megállják a helyüket, ráadásul előzetes tereprendezést sem igényel a használatuk. Ha talajcsavar mellett döntesz, akkor a precíz tartószerkezet beállítás és a nagy teherbírású rögzítés miatt egy pillanatig sem kell aggódnod.
  • Rendkívül gyorsan telepíthetők. Amíg a betonozás kifejezetten időigényes és költséges eljárás a napelemek rögzítéséhez, addig a talajcsavarok szinte pillanatok alatt rögzíthetők, és csupán minimális befektetést igényelnek. Ha minél hamarabb üzembe szeretnéd helyezni a napelemparkod, ne vesztegesd az időd régimódi betonozási technikákkal, inkább válaszd a minden téren modern talajcsavarokat.
  • Nem növelik a terület beépítettségét. Minden helyi építési szabályzatban és rendezési tervben pontosan feltüntetik a maximálisan beépíthető terület nagyságát, ezért ha a szabályos építkezés érdekében biztosra akarsz menni, a talajcsavarok rögzítésével garantáltan be tudod tartani az előírásokat.
  • Környezetkímélők. Ha valóban környezetbarát módon állsz a természethez, ne csak az energia előállításának módját, hanem a rendszer telepítésének körülményeit is vedd figyelembe. Talajcsavarokkal anélkül rögzítheted a napelemparkod vagy rendszered, hogy növelnéd az ökológiai lábnyomod mértékét.

Milyen talajcsavar ideális a napelem rögzítéséhez?

  • ETF típusú talajcsavar. A hatalmas napelemek rögzítéséhez mindenképpen nagy teherbírású csavarok szükségesek, amihez az ETF profilú talajcsavarok nyújtanak elsőrangú megoldást. Hosszú évekig biztosítanak bármiféle elmozdulástól vagy roncsolódástól mentés rögzítési lehetőséget, hiszen kifejezetten nagy statikai igénybevételre tervezik őket.

Ha napelempark telepítése előtt állsz, ne bízd a véletlenre a rögzítés minőségét. Az Ecotrex kínálatában kapható ETF talajcsavarok tökéletesen alkalmasak a napelemes rendszerek tartószerkezeteinek rögzítésére, előnyeiket pedig a kedvező költségeket és a hosszú távon is megbízható stabilitást, illetve a környezetbarát alapozást tekintve egyaránt tapasztalni fogod.