A jurta rendkívül szorosan kapcsolódik nemzeti hagyományainkhoz, hiszen őseink számos módon használták ezt a különleges, szabályos kör alakú építményt. Miért érdemes még 2022-ben is belevágni egy jurta építésébe? Milyen talajcsavarral biztosítható a tökéletes stabilitás? Alábbi cikkünkből kiderül!

Mire használható egy jurta napjainkban?

Fóliaház

Ha a kertedben szívesen termesztenél az időjárásra érzékeny gyümölcsöket és zöldségeket, a jurtával nem lőhetsz mellé. A méregdrága kereskedelmi fóliák vásárlása helyett akár önmagad is megépítheted a jurta alakú fóliaházad, hogy minél költséghatékonyabb módon előkészítsd a gyümölcs- és zöldségtermesztéshez szükséges terepet.

Miért működik olyan jól fóliaházként?

 • Egyenletes hőelosztást biztosít
 • Nem vet tartós árnyékot a körülötte lévő növényekre
 • Egyik oldalról sem tud belekapni a szél

Tábori programok helyszíne

Napjainkban a hagyományőrző táborok reneszánszát éljük, amelyeknek központi elemét képezik a jurták. Ezek a kúpos vagy gúla alakú mennyezettel ellátott “házikók” pedig a gyerekeket és a felnőtteket is egyaránt lenyűgözik, hiszen valami ősi, valami igazán tradicionális érzést hoznak el mindenki számára.

Milyen programokra alkalmas egy jurta?

 • Előadások
 • Ügyességi vetélkedők
 • Harci bemutatók
 • Kisállat-bemutatók
 • Meditációk
 • Koncertek

Kerti partik sátra

Sablonos kerti sátor helyett valóban egyedi parti helyszínről álmodsz, ahol akár még a késő őszi és téli hónapokban is kellemes melegben töltheted az időt családoddal és barátaiddal?

Jurta építésével egy külön kis világot rendezhetsz be a kertedben, a kialakítása pedig csakis az ízléseden és az elvárásaidon múlik. Egy olyan helyet hozhatsz létre, amely nemcsak a hétvégi bulizásokhoz nyújt elsőrangú lehetőséget, hanem a zajos hétköznapok elől is menedéket biztosít a kikapcsolódáshoz és a meditáláshoz.

Miért érdemes talajcsavarral gondoskodnod a jurta alapozásáról?

 • Jelentős összeget megtakaríthatsz. Mivel nincs szükség tereprendezésre - ami általában az építkezés költségének közel 15%-át teszi ki -, ezért a talajcsavarok melletti döntéssel már önmagában lefaragod a jurta építés költségeit. Így a fennmaradó összeget akár a jurta csinosítására vagy még nagyszerűbb berendezésére is költheted.
 • Fillérre pontosan tervezhetsz. Az anyagbeszerzést tekintve jóval kevesebb teendőd lesz, mintha a betonozást választanád. Kivitelezés terén pedig nem merülnek majd fel váratlan kiadások és rejtett költségek, ugyanis a talajcsavarral történő alapozás egyszerű, gyors és kiszámítható folyamat. Éppen ezért pontosan annyiba kerül majd az alapozás, mint amilyen összeget az előzetesen kapott árajánlatodon láthatsz.
 • Nem fog utadba állni a talaj szerkezete. Legyen szó lejtőhordalékkal teli, mezőségi vagy éppen barna erdőtalajról, a kínálatunkban kapható talajcsavarok nem válogatnak közülük - mindegyik talajtípus esetén ugyanolyan hatékonyan használhatók! Ráadásul nemcsak gépi, hanem kézi erővel is tökéletesen behajthatók a földbe.
 • Környezetbarát megoldást választasz. Őseink mindig is tisztelték a természetet, hiszen tudták, hogy az anyaföld jelenti számukra a fenntartható életet. A talajcsavarok rögzítése nem követel nagyobb volumenű földmunkát, és cement használatát sem igényli, emellett pedig hulladék sem termelődik az építkezés során. Ha csökkenteni szeretnéd az ökológiai lábnyomod, betonozás helyett mindenképpen a talajcsavar mellett tedd le a voksod.
 • Átmeneti és végleges megoldásként is számíthatsz rá. A honfoglaló magyarokhoz hasonlóan vándorolnál a jurtáddal, vagy inkább fix helyen szeretnéd tudni ezt a csodálatos sátorszerű építményt? Csakis Rajtad múlik! Ugyanis a talajcsavar amilyen könnyen rögzíthető, olyan egyszerűen el is távolítható, ezért a betonozással szemben egy igazán mobilis megoldással gazdagodsz.

Milyen talajcsavar ajánlott jurták építéséhez?

 • ETU profilú talajcsavar. A jurta oszlopaihoz és cölöpeihez kifejezetten az U-alakú talajcsavar ajánlott, amely nagy terhelhetőségének köszönhetően legalább ugyanolyan megbízható rögzítést nyújt, mint amilyet őseink is elvártak.

A jurta építését nagymértékben megkönnyítheted, költségét pedig alaposan csökkentheted, ha a rögzítését talajcsavarokra bízod. Ha kiszámítható, környezetbarát és hosszú távon is megbízható alapot keresel jurtád stabilitásának biztosításához, válaszd az Ecotrex ETU talajcsavarokat!